Prima   |  Medicina   |   Stiinta   |   Social   |   Politic    |   Contacte                                Copyright  (c) 2010 Ion Mereuta - Toate drepturile rezervate
ION MEREUTA         Medic, Savant, Filozof, Politician...

           PRIMA


        MEDICINA


          STIINTA

          SOCIAL


          POLITIC


      Fenomen in medicina si societate

               
                          Gheorghe Tibirna,
                          academician al ASM,
                          Om emerit al Republicii Moldova
      
      L-am cunoscut pe profesorul universitar Ion Mereuta in indepartatul an 1990, prin intermediul bunului meu priten si coleg, profesorul universitar Iacob Camisov. Dinsul mi-a vorbit despre "un baiat, medic, organizator al Ocrotirii Sanatatii, tinar, plin de energie si elan dintr-o provincie din Nordul Moldovei.
      Toti profesorii de la Universitate, medicii, organizatorii Ocrotirii Sanatatii spuneau si considerau ca acest medic, Ion Mereuta "pare a fi promitator de talentat". Cu tot materialismul si spiritul nostru de analiza trebuie sa recunoastem, ca exista ceva ceea ce oamenii il numesc in mod diferit, - "soarta", "destin", "cel-de-sus", care pina la urma ne dirijeaza si ne indreapta pe niste cai bine determinate de El. Acest destin a facut ca drumurile noastre sa se intersecteze. Si de atunci, noi, eu si Domnul Ion Mereuta mergem impreuna, in paralel, poate uneori mai aproape unul de altul, alteori mai la distanta dar, niciodata in directii opuse.
      Adesea ma gandesc la Domnul profesor, Iacob Camasov si-i apreciez intuitia, care la facut sa-l observe si sa-l selecteze pe Ion Mereuta la recomandarile profesorului universitar, sefului de catedra de chirurgie, Constantin Tibirna, cel care la invatat pe Ion - chirurgia.
      Anume ei, impreuna l-au evidentiat pe Ion Mereuta dintre multi tineri, medici, ce activau in mediul rural. Nu e secret ca multi absolventi ai facultatii de medicina, ajungind la tara, se lasa dusi de valul practicismului, se "ingreleaza" pierd avintul tineresc si setea de a cunoaste, chiar daca la facultate au fost studenti eminenti.
Altfel a fost sa fie domnul Ion Mereuta. Intotdeuna spre deosebire de altii energia lui vulcanica si dorinta permanenta de a lua inaltimi noi, de a face ceva util, de a crea desigur ca aceasta calitate este deranjanta pentru multi. Nu degeaba se spune, ca toti oamenii se impart in 2 categorii: cei ce fac treaba si cei ce ii condamna sau ii critica pentru aceasta.
Datorita acestor calitati ale sale domnul Ion Mereuta a ajuns astazi sa fie cine este: profesor universitar, doctor habilitat in medicina. Sa mai absolveasca 2 facultati: de drept si de management, nemaivorbind de faptul, ca domnul Ion Mereuta a fost ales parlamentar in I Parlament al Republicii Moldova (1990-1994) si vice-ministru al Sanatatii in 1992-1994.
      Pentru mine, ca invatator si indrumator, cariera dlui Mereuta este un prilej de bucurie si mandrie, este o reflectare a propriei mele activitati. Menirea unui adevarat savant este nu de a face doar descoperiri proprii ci si de a ii face si pe altii sa vrea sa faca stiinta. Doar asa se face progresul.
      In personalitatea dlui Ion Mereuta te frapeaza in mod deosebit abordarea multilaterala a problemelor vietii: medicale, sociale, politice, manageriale, filozofice, in toate aceste dumnealui dind dovada de eruditie, profunzime, responsabilitate si creativitate.
      Aceste calitati ale dumnealui ne-au determinat sa-l propunem in 1991 ca vicedirector al departamentului Policlinica a Institutului Oncologic.
      In 1995 eu am avut prilejul sa asist la sustinerea cu brio a tezei de doctor habilitat a elevului meu Ion Mereuta in or. S-Petersburg. M-am simtit mindru nu numai pentru discipolii mei, ci si pentru tara noastra mica, dar cu oameni vrednici.
      Varsta de 50 de ani este o varsta relativ tanara, la care inca nu este cazul de a face totaluri, dar, totusi, o privire retrospectiva ne arata o lista impunatoare de realizari, cca 400 de publicatii, manuale, inclusiv 18 monografii, 7 lucrari stiintifico-didactice, 68 inovatii, 22 inventii.
      Credem, ca lista aceasta catre urmatorul jubileu va fi mult mai mare pentru ca dupa cum scria marele V.Hugo: "Stiinta isi spune primul cuvant asupra unui lucru, dar ea niciodata nu-si spune ultimul cuvant". Si savantul Ion Mereuta nu are de gand sa se opreasca aici.
     
*    *    *


Ion Mereuta este fondatorul si redactorul sef al publicatiei periodice - revista stiintifico-practica
"Info-Med" care a fost inregistrata la Ministerul Justitiei RM la 25 februarie 2003
sub numarul 128 si in Asociatie Internaionala a revistelor stiintifice cu nr. ISSN 1810 - 3936.
Revista stiintifico - practica "Info Med" a fost acreditata la consiliul National de atestare
si acreditare a Academiei de Stiinte din RM.

       CONTACTE


      Scopurile principale ale revistei stiintifico-practice "Info-Med" este editarea informatiei referitor la medicina, farmacie, tehnologii medico-farmaceutice si medico-tehnice, rezultate ale cercetarilor stiintifice in domeniul medico-farmaciutic si medico-tehnic.
      Pe parcursul anilor 2003-2010 pe paginile revistei "Info-Med" au fost publicate materiale ce au vizat diferite probleme din sistemul de sanatate si medicina clinica - drept medical, sanatate publica si management, medicina clinica - oncologie, cardiologie, neurologie - neurochirurgie, urologie, tehnici si tehnologii medicale, farmacologie si farmacologie clinica, stomatologie, obstetrica - ginecologie, radiologie si imagistica, fiziologie si anatomia omului, reabilitare medicala e.t.c.
      Este semnificativ faptul ca pe parcursul acestor ani in colegiul de redactie au fost personalitati de notorietate atit din RM cit si din alte tari - SUA, Rusia, Romania, Germania, Japonia, Georgia, Ukraina, Belarusi si altele. Un rol primordial l-a avut aportul academicienilor Ion Ababii, Gheorghe Ghidirim, Gheorghe Tibirna, Ion Corcimaru, Teodor Tirdea, Aurel Saulea, Eva Gudumac, Vasile Procopisin, Leonid Putirschi (Minsk, Belarusi), profesorilor universitari - Dumitru Tintiuc, Constantin Etco, Vladimir Hotineanu, Stanislav Groppa, Dumitru Sofroni, Gh. Muset, Constantin Andriuta, Anatolie Ciornii, Ghivi Nemsatze (Tbilisi, Georgia), I. Cocubo (Japonia), M. Bulanov (Russia), G. Geims (SUA), V. Puscariov (Ukraina) si multi altii.
      Revista stiintifico-practica "Info-Med" colaboreaza cu alte reviste de profil din RM si de peste hotare. E semnificativ faptul ca revista isi aduce aportul la educatie prin stiinta si publicitate a tinerilor specialisti - masteranzi, doctoranzi, competitori.